Ramazan ayında ağız bakımı nasıl yapılır?

Ramazan ayında ağız bakımı nasıl yapılır?

tanitimyazisi
avatar
Konu Sayısı: 30
Mesaj Sayısı: 92
Ramazan ayında ağız bakımı nasıl yapılır?
8 yıl önce
Ramazan ayında ağız bakımı nasıl yapılır Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, 24 saat içerisinde tüketilen öğün miktarının ve sayının azalması, özellikle de yaz aylarına denk gelen Ramazan’ın iftar ve de sahur arasında sürenin oldukça fazla olması gibi nedenler ağız sağlığı için büyük tehlike taşıyor. Ramazan’da dişler fırçalanmadığı takdir de iftardan sahura olan vakit arasında ağızda kolaylıkla üreme imkanı olan bakteriler, kötü kokuya neden olurken, diş çürüklerinin de hızla artmasına sebep olabiliyor.

 Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha da fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan hekimler, oruç tutarken diş bakımının nasıl olması konusunda merak edilenlere cevap veriyor. Oruç tutarken ağız kokusu neden meydana gelir? Sanırım bunun cevabını hepimiz merak ediyoruz. Ağızda çıkan diş çürükleri, iltihapları ağız kokusuna sebep olan önemli nedenlerdir.

Ağız içinde olan bir bakteri çoğalarak ağız kokusuna neden olur. Eskiyen köprü uygulaması ve protezler de gün geçtikçe besin birikmesine sebep olarak kötü kokulara sebep olabilir. Eğer böyle bir durum varsa ve ağız kokusu bu sebeplerden kaynaklanıyorsa Ramazan’dan önce diş doktoruna gidilerek tedavi olması gerekmektedir. Ağız kokusunun bir diğer sebebi olarak da üst solunum yolları mikrobu ve mide hastalıkları da gösterilebilir. Ağız yoluyla nefes alınması ağız ve de boğazı kurutarak mikropların üremesine rahat bir ortam oluşturur. Bu durum da tükürük salgısını azaltır ve durum daha kötü bir noktaya gelir. Ramazanda dişte olan çürüklere dikkat edilmeli Ramazan ayında oruç tutarken yeme içme olayı az olduğu için ağızda olan tükürük salgısı da alt seviyededir. İftar ve sahurda vakti yenilen yemek sonrası ağızda olan asit ve baz durumu bozulur ve asit oranı yükselir.

 Özellikle sahur vakti yemek yendikten sonra hemen üzerine yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebi ile bakteri üretimi yükseliş gösterir. Sahur yemeklerinden sonra da fırçalanmayan ve temizlenmeyen dişlerde üreyen bakterilere bağlı olarak çürük artışı da oldukça fazla olur. Ramazan ayında diğer aylara göre daha fazla tatlı tüketimi ve akşam yemekleri fazla olduğu için bakteriler çoğalarak çürük oluşumunu hızlandırır. Diş çekimi ve diş tedavisi Ramazan’da yapılabilir mi? Anestezi uygulaması yapılmadan uygulanan süreçte oruç bozulmaz.

Ancak işlem sırasında birey ağzını temizlemek için ağzına aldığı suyu yutmadığı süre içinde bir problem olmaz. İftar ve sahurda olan beslenmenin ağız ve diş durumuna etkisi nedir? Bu sorununda cevabı şu şekildedir. Yemek yeme sayısı azaldığı için ağızda olan asit ve baz oranı da buna sebep olarak düşer. Böylece virüs oluşumu yükseliş gösterir. Oruç tutulmayan dönemlerde ara öğünler aracılığı ile ağız içinde olan asit oranı düşerek denge sağlamaktadır. Ancak oruçlu iken ara öğün bulma için asit oranı yükselir.
Kaynak: www.ehobi.com

Yanıt Yaz